Uppe med tuppen

Just nu sitter jag och tittar på rapport och väntar på att det ska bli dags för Filips frukost. Jag har sovit jättebra inatt och nu känner jag mig väldigt pigg och levande.

Igår skrev jag klar hur förlossningen gick till i Filips bok. Sen satt jag och skrev om vad som har hänt varje dag sen han föddes. Idag ska jag be Jacob ta med sax och lite tejp och eventuellt lite lim så jag kan tejpa in navelstumpen i boken och sen sa ska jag köpa VF och NWT och klippa ut Filips födelsedagsannons som ska vara med där idadg :)

Igår så fick jag reda på att repotaget har börjat sändas på Kanal 12 så nu ska jag ta och titta på det.

Bra dag!

Idag har det varit en bra dag. Jag och Thomas passade på att lämna Filip en stund på Vaggan så vi kunde gå och äta och ta en promenad i det fina höstvädret. Igår kom det massa nya bebisar hit, så nu bordet cirka 10 bebisar här! De flesta bebiserna är mycket prematura och bor inne på Kojan.

Igår mätte vi Filip och han är nu 47,2 cm lång och han går upp cirka 45 gram per dag! Idag fick jag ett erbjudande om att bli bröstmjölksdonator för jag har sjukt mycket mjölk! Nu ska jag amma lillprinsen och sedan ska vi sova. Jag sov inte bra inatt, jag drömde massa mardrömmar så jag hoppas jag slipper det nu.

Promenad

Idag har jag och Elin varit ute på promenad. Vi gick runt på Kvarnberget och det var väldigt skönt att få komma ut och röra på sig och få lite trevligt sällskap.

För en stund sedan var kanal 12 här och filmad oss och familjerummet som vi bor i, så nu blir Filip lite kändis :P


Födelsedag

Idag är det min födelsedag och det känns lite konstigt att fira den här på sjukhuset. Jag hade planerat att ha släktkalasa den här helgen och nästa helg skulle vi vara ett gäng somskulle ut på Nöjes och fira men nu blir det andra planer. Idag kommer min mamma, Thomas föräldrar och 2 av mina syskon hit för att fira mig lite, det ska bli skoj.

Efter firandet ska jag och Thomas ta en liten promenad, ska bli skönt att gå komma ut. Personalen ska vara barnvakt medan vi är ute :)

Idag har vi även samtal med underläkaren och kuratorn och vi pratade lite om hur det känns att vara här och sen lite om hur länge vi ska stanna och så. Vi fick även reda på att testet som gjordes på Filip imorse visade att han var född i vecka 34+5, alltså var han 2 veckor äldre än vi trodde :)

Det tar sig!!

Så var det mådag igen och vi är pigga och glada. Natten gick jättebra och Filip var väldigt hungrig och åt om bara den. Jag hade väldigt konstiga drömmar inatt men jag lyckades ändå sova en hel del.

Idag så har underläkaren varit här och tittat lite på Filip och hon ska komma tillbaka senare idag och titta lite på  Filip och försöka avgöra hur gammal han kan vara. Han är ju väldigt mogen för att vara född i vecka 32+5 så vi ska försöka ta reda på om han är äldre än vad vi tror.

Idag så upptäckte jag att mjölken har börjat rinna till, underbart!! Jag vart lite frustrerad igår när det inte gick så bra att amma och pumpa men idag har det gått utmärkt så nu är jag glad igen.

Nu ska jag sätta mig och läsa en skvallertidning som min man nyss var och köpte till mig :)


Söndag

Just nu sitter jag och vilar mig lite medan Thomas är ute och tränar med sina kompisar och lilleman ligger och sover i sin säng. Natten har gått jättebra och lilleman har varit lugn och sovit bra. Idag så märkte vi att han har fått bättre koll på omvärlden. Han ligger och tittar runt omkring sig mycket mer nu.

Nyss var vi och tog prov för att se om han behöver sola inatt, förhoppningsvis så behöver han inte det. Ikväll ska det tas ett till prov som kallas pku-prov.

Nu ska jag byta blöja på lilleman och sen ska vi mysa lite innan det blir dags för mat igen :)


En bebis!!

Igår kom vår lilleman klocka 19:33 :) Förlossningen gick bra och lilleman är stor och fin.

Gympa

Har nyss varit på Vänta Barn-gympan på Friskis & Svettis. Det var roligt och jobbigt och jag ser fram emot nästa pass. Jag sträckte mig förut idag så det gjorde lite ont efter passet men jag hoppas att det går över snart. På måndag ska jag och Em på gravidyoga och det blir roligt, hoppas att det inte är allt för jobbigt. Nu ska jag och älskling titta på tv och mysa :)

3 dagar kvar

Idag har jag varit på skolan och haft en föreläsning och efterr det så hade vi seminarie. Nu är det bara 3 skoldagar kvar och sedan börjar jag mitt studieuppehåll. Det ska bli jätteskönt att bara få vara hemma och ta det lugnt innan förlossningen. Jag känner mig jättefrånvarande när jag är i skolan och det är svårt att hänga med. Allt jag tänker på nu är hur det ska bli när bebisen kommer och sen vill jag fixa till allt så det är färdigt när han kommer.

Idag ska jag på väntabarngympa och jag hoppas att det blir riktigt roligt :)

Onsdag

Idag har jag haft bild i skolan. Först så pratade läraren i en timme och sen fick man måla sin mask. Efter att ha målat masken och ätit så åkte jag hem. När jag kom hem diskade jag lite och sedan satt jag och bara tog det lugnt. Vid halv fyra så gick jag in till stan för att träffa lill-Anna. Vi gick och fikade och satt och tölade i ett par timmar, det var väldigt trevligt.

Ikväll så har mamma varit här och jag lagade lammgryta till oss och sedan tittade vi på Bonde söker fru. Nu sitter jag ovh väntar på att älskligen ska komma hem.

En livlig bebis!

Idag har jag haft musik i skolan och under hela lektionen så har Gunde varit hur livlig som helst. Idag har jag haft sammandragningar till och från men nu när jag har vilat en stund känns det bättre.

Ikväll så blir det mys framför tv:n och lite profylaxträning. Just nu är det lite problematiskt att träna på profylaxen för jag är lite tät i näsan så det känns som jag inte får någon luft när jag ska göra lättandningen men förhoppningsvis blir det bättre när jag inte är så tät.

Nu ska jag gå och rulla köttbullar :)

Barnvagn

På torsdag ska vi åka och hämta vår nya barnvagn, en Emmaljunga edge duo combi som ser ut såhär

Foto: www.nurseryworldonline.co.uk/

Nu är nästan allt fixat inför Gundes ankomst och nu väntar vi bara på att Gunde ska komma ut. Nu är det inte så många veckor kvar och jag längtar hur mycket som helst! Annat drömde jag om att jag födde och sedan skulle jag försöka lära mig att amma Gunde och det gick inte så bra...

Nu ska jag och Thomas träna på profylaxövningarna :)





Promenad

Jag har precis varit ute och gått en lång och härlig promenad runt Herrhagen. Jag passade på att ta med mig kameran och fotade lite. Idag kommer mamma på besök och ska äta hos oss så jag ska ta och börja med maten nu. Ikväll blir det Chili con carne.

Vecka 33(32+)

Barnet

När man mätt aktiviteten i hjärnan har det visat sig att det händer saker även när barnet sover. Kanske drömmer det redan. Nu kan barnet skapa röda blodkroppar och underhudsfettet lagras. Bebisen uppfattar ljus och mörker, natt och dag. Om barnet kan fokusera blicken redan i livmodern är forskare inte helt eniga om. Några hävdar att barnet lär sig fokusera först under första till andra levnadsmånaden.

Vikt 2 200 gram.

Mamma

Ditt magmått (symfus-fundus) är nu 29-34 centimeter. Det varierar något beroende på barnets storlek och fostervattenmängden. Huvudsaken är att magen växer. Tänk inte för mycket på vikten, tänk istället på vad du äter och att du äter nyttigt. Ladda med kolhydrater inför förlossningen. Mycket grönsaker är också bra och ett par frukter om dan. Många tänker på förlossningen nu. Läs avsnittet till vänster om förlossningen och förbered dig så det känns bra för dig. Kanske är det dags för förlossningsföreläsning på sjukhuset där du ska föda?

Källa: Vårdguiden

Egna tankar: Jag börjar känna mig riktigt tjock och klumpig. Det har blivit svårare att hitta en bekväm sovställning och jag måste ofta gå upp flera gånger på toa varje natt. Jag har börjat tänka mer på förlossningen och jag ser fram emot den väldigt mycket. Om någon vecka ska vi och titta på förlossningsvisningen på CSK och vi ska nog försöka träffa Marita och ha en förlossningskväll till innan det är dags.

Idag har jag och Thomas börjat med profylax-övningarna och det var riktigt roligt. Nu ska vi träna varje dag och jag hoppas att vi får ett riktigt grepp om hur vi ska göra och att vi kommer ihåg det när det väl är dags.


Om mig

Jag föddes den 27 oktober 1989 i Cali, Valle del Cauca och jag bodde i Cali tills jag var nästan 1 år då mina adoptivföräldrar och min adoptivbror kom och hämtade mig. Jag är uppvuxen i Karlstad och jag trivs väldigt bra här.  Jag läste samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning språk på gymnasiet och efter gymnasiet fortsatte jag att läsa till lärare och det är det jag håller på med nu.

I januari 2008 gjorde jag en resa som kom att förändra mitt liv totalt. Jag åkte tillsammans med min adoptivpappa och 14 andra adopterade ungdomar och deras föräldrar till Colombia. Under mina två veckor i Colombia fick jag chansen och träffa min biologiska familj och det är det bästa som har hänt mig! Efter många års funderingar och ovisshet så fick jag äntligen träffa min mamma och mina syskon och det var en jättehäftig upplevelse och jag känner även att jag har blivit mer hel som människa efter resan.

Idag så bor jag i en lägenhet i Karlstad tillsammans med min sambo Thomas. På dagarna är jag på universitet och pluggar och när jag inte är där så försöker jag umgås med mina vänner och familjen. I början av december beräknas mitt och Thomas första  barn komma och det ska bli jätteroligt!

Det här var en kortfattad presentation av vem jag är och ställ gärna frågor om det finns något ni funderar på :)

Full rulle

Idag har allt gått i ett och jag känner mig helt slut. Morgonen började med att jag skulle tvätta och det var enormt mycket tvätt som skulle bäras ner till tvättstugan. Under tiden som tvätten tvättades och torkades sprang jag omkring i lägenheten och plockade och diskade. Efter att jag var färdig med det så cyklade jag in till stan för att träffa Anna E. Vi gick och åt på Nya Peking och sen gick vi på stan en stund. Efter att vi var färdiga på stan gick vi hem till mig och satt och pratade och hade väldigt trevligt.

Nu sitter jag och väntar på att Jacob och Elin ska komma och hämta mig. Vi ska till papi och laga mat och T kommer dit lite senare för han skulle ut och springa en tur och sedan springa hem till papi.

I morgon ska vi och hälsa på T:s mormor och morfar och hans farmor och det ska bli roligt :)

Ont i armen

Idag har jag varit och fått vaccin mot nya influensan så nu har jag lite ont i armen. Jag hade tänkt att träna ikväll men hon som stack mig tyckte att jag skulle ta det lugnt ikväll så det blir ingen träning idag. Efter föreläsningen och sprutan så åkte jag hem och diskade en stund. Sen så gick jag och Line på stan och fikade, det var riktigt trevligt.

Nu har jag äntligen skrivit inbjudan till sista festen innan bebisen kommer och jag ser fram emot den jättemycket :)

Nästa vecka är det näst sista veckan i skolan innan jag ska gå på ett års ledighet. Jag tycker at tdet ska bli väldigt skönt att få sluta skolan och vara hemma och ladda inför förlossningen. Fram tills bebisens ankomst har jag tänkt att ägna mig åt min favorithobby, släktforskning och sen ska jag även försöka träffa alla vänner som vill och kan träffas på dagtid. Sen ska jag läsa mina böcker om barnuppfostran, hur det är att leva med barn och förlossningar.

Om det är någon som har förslag på vad jag kan hitta på fram tills att bebisen tittar ut får ni gärna skriva det :)

Lite piggare

Idag känner jag mig lite piggare. Var helt slut igår eftersom jag inte fick sova så mycket på natten så jag gick och la mig väldigt tidigt. Igår fick vi vår profylax-dvd i helgen så ska  vi få förlossningsfilmen av Marita.

Idag ska jag på en föreläsning som handlar om radikal estetik och efter det ska jag och Line fika på stan. Ikväll blir det väntabarn-gympa och det ska bli riktigt roligt!

Nu ska jag klä på mig och bege mig ut i kylan.



Tisdag

Idag var det dags för ett nytt besök hos barnmorskan. Idag så pratade vi lite om förlossning och tiden efter man har fått barn. Sen mättes det och lyssnades på Gundes hjärtljud och allt såg bra ut.  Jag fick även med mig lite broschyrer hem. Anneli berättade även att hon har lämnat förlossningsfilmen i Maritas fack nu så nu kan vi äntligen titta på den. Efter jag var färdig där åkte jag och mor på stan och fikade och letade present till Em.

Nu ska jag och T sjunga lite och titta på tv :)

Vecka 32(31+2)

Barnet

De sparkar du känt tidigare är nu mer som knuffar eftersom barnet börjar bli för stort för att röra sig fritt i fostervätskan. Barnets lungor förbereder sig inför den riktiga andningen. Kroppens viktiga organ och nervsystem fininställs. Underhudsfettet som det varit magert med tidigare har nu vuxit till och barnet ökar snabbt i vikt. Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Vikt 2 kg.

Mamma

Magen tar mycket plats och dina lungor, urinblåsa och magsäck har det trångt därinne. Det är inte ovanligt att man drabbas av trög mage eller förstoppning under senare delen av graviditeten. Orsakerna kan vara flera, bland annat hormonet progesteron som hämmar tarmrörelserna, att man inte kan röra sig lika mycket som vanligt eller att livmodern trycker på tarmarna En annan bidragande orsak till trög mage är järntabletter som många tar under sin graviditet. Drick mycket, ät fibrer och rör på dig så mycket du orkar.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. Det kan också läcka mjölk ur brösten. Har du anmält dig till en förlossningskurs?

Källa: Vårdguiden

Egna tankar: Det märks att det börjar bli trång för lilleman i magen, nu buffar han mer än sparkar men ibland lyckas han få in riktigt hårda sparkar. Jag känner mig laddad inför förlossningen och hoppas att resterande veckor kommer gå fort. Jag och T ska börja med profylax(Träna-hemma-DVD) den här veckan och det ska bli kul. Snart ska vi även få se förlossningsfilm och prata mer med Marita och det ska bli skoj. Jag har även börjat känna lite förvärkar men än så länge har det inte blivit så mycket.

 

 


Måndag

Så var det måndag igen och det känns som om det aldrig var någon helg. Idag ska jag börja planera lite inför den 31 och sen ska jag försöka komma på vad jag ska önska mig i födelsedagpresent, det är ju inte så många dagar kvar. Ikväll kommer nya bilder på magen :)

Frukost

Just nu sitter jag och väntar på att älsklingen ska göra frukost åt mig. Idag ska T iväg och vara funktionär på någon tävling som Göta ska ha på Skutberget och medan han är där så ska jag passa på att åka hem till min mamma en stund. Idag ska jag försöka hinna klippa T också, hoppas att det blir bra :)

Nystädat

Jag har precis städat hela lägenheten och det behövdes verkligen. Nu är det rent och fint och det känns bra. Ikväll ska jag på yoga med Line och det ska bli skoj, hoppas att det inte blir allt för avancerade övningar men det brukar det inte vara. Jag hade gärna velat gå på väntabarn-gympan idag men den börjar direkt efter yogan så det blir inget med det. Förhoppningsvis ska jag komma iväg på väntabarn-gympan nästa vecka istället.

Nu ska jag sätta mig och läsa Danskonst i språkets utmarker och njuta av doften av en nystädad lägenheten :)

Bilder

Här kommer lite bilder på några av alla saker som vi köpte i helgen :)

En lång natt...

Inatt har jag inte fått mycket sömn. Jag har sprungit på toa i ett och så har jag haft fruktansvärt ont i ryggen. Ett tag funderade jag på att väcka T men han sov så sött så jag hade inte mage att väcka honom för att berätta att jag hade väldigt ont i ryggen.

Idag ska jag försöka åka hem till mamma och hämta TENS-apparaten för nu behöver jag den mer än någonsin!


Ny vecka

I lördags gick vi in i en ny vecka :)



Gravid vecka 31(30+)

Barnet

Barnet är nu cirka 40 centimeter långt huvud till fot. Nu börjar det närma sig födelselängden. Många har redan hår på huvudet som kan ha vuxit upp till två centimeter. Barnet har fortfarande inte lagt sig till rätta utan ligger ibland med huvudet nedåt och ibland med huvudet uppåt eller åt sidan.

Vikt 1 800 gram.

Mamma

Din lungkapacitet har ökat från 500 till 800 kubikcentimeter luft per andetag. Det behövs både för barnet och för dig själv. Den ansträngning det innebär att vara gravid kan göra dig andfådd. Bebisen fyller upp större delen av magen. Det kan kännas trångt och tungt. Många kvinnor samlar på sig vatten. Om dina ben är svullna och känns tunga kan du prova med stödstrumpor. Tala med din barnmorska eller hör efter på apoteket. Har du börjat tänka på förlossningen? Känns det bra, roligt, spännande, ångestframkallande, häftigt? Läs om förlossningen här till vänster. Prata med din familj och dina vänner. Din barnmorska finns också där för att reda ut begrepp och lyssna till dina tankar.

(Källa: Vårdguiden)

 

Egna tankar: Nu börjar jag känna mig riktigt tung och klumpig. Jag har oftare ont i ryggen än vad jag hade förut och det är jobbigt. Jag har börjat tänka mer på förlossningen och jag ser fram emot den väldigt mycket. Vi har köpt det mesta inför bebisens ankomst och vi har börjat göra iordning med skötbord och lite annat här hemma och det känns bra.

 

 


Lite trött...

Jag vaknade nyss och insåg att jag skulle kunna ha sovit en halvtimme längre idag, typiskt. Igår var vi och handlade massa saker på Ikea och sen var vi och köpte massa kläder till lilleman. T hittade även ett par jättesöta skor till lilleman som vi köpte.

Idag ska jag och mor på stan och försöka hitta en ny vinterjacka till mig, hoppas att jag hittar någon för det börjat bli väldigt kallt ute nu.

Opepp

Den här dagen har varit en jobbig dag för jag har känt mig extremt opepp hela dagen. Fram till lunch gjorde jag inte så mycket annat än att ligga i sängen och sen efter lunch försökte jag sysselsätta mig med lite olika saker. Vid  3 kom mamma och lämnade bilen så jag och T kunde åka och handla mat. Sen vid halv fyra åkte jag och mamma ut till Hammarö för att gå på ett me & i-party tillsammans med Em hemma hos Eva och Dick. Jag hittade inget speciellt som jag kände för att köpa.

I morgon ska jag och älskling åka till Ikea och sedan gå och handla massa kläder till lilleman, det ska  bli väldigt roligt! Nu ska vi titta på antichrist och mysa =)


Äntligen helg!

Nu är det äntligen helg och det känns skönt. Idag så har jag haft bild och dans och det var väldigt roligt. När jag kom hem ställde jag mig och diskade direkt och nyss var jag och handlade.

Ikväll ska jag ta det lugnt och njuta av att det är helg. Vi ska äta tacos och se på en film och bara mysa.


Tvätt

Så var det torsdag igen... Är jättetrött så det blir bara ett kort inlägg idag. Min mamma var här och åt med oss för ett tag sedan och sedan satt vi och pratade och tittade lite på tv och det var trevligt. När mamma hade åkt så började vi tvätta och nu sitter vi och väntar på att tvätten ska bli torr.

Nu har vi bott i lägenheten i 1 månad och det känns som om tiden har gått hur fort som helst sen vi flytta hit. Idag är det även 26 dagar kvar tills jag fyller år och 16 dagar kvar till Em fyller 30 =)

Idag har bebisen varit väldigt livlig och sparkat riktigt hårt och många gånger har han fått in en fullträff mot min urinblåsa vilket är mindre skönt. Lillkillen verkar ha hittat sin favoritsida i magen också för han sparkar och buffar väldigt mycket på min högra sida och extremt lite på min vänstra. Önskar att han kunde byta sida ibland för det är ganska tröttsamt att bara bli sparkad på en sidan...

Nu ska vi titta på tv och vänta på tvätten.